Bratislave kleslo za dva roky zadlženie o osem percent

28.11.2012 Bratislava

Bratislava 28. novembra (TASR) – Dva roky mesto zodpovedne konsolidovalo a vďaka tomu sa podarilo znížiť zadlženie mesta zo 66 na 58 percent bežných príjmov.

Tvrdí to primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), ktorý na dnešnej tlačovej konferencii hodnotil druhý rok svojho pôsobenia vo funkcii. "Dostali sme sa už pod kritickú hranicu, ktorú stanovuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti," zdôraznil.

Pri tomto čísle však podľa neho mesto ostať nechce a cieľom je 50-percentná hranica. Dosiahnuť to vraj môže. Finančná konsolidácia by sa podľa neho mala prejaviť v tom, že rozpočet na rok 2013 už bude nielen úsporný a konsolidačný, ale aj rozvojový. "Obyvateľ to možno na prvý pohľad neocení, ale je to absolútne kľúčové z hľadiska dlhodobého rozvoja mesta, aby bolo mesto finančne zdravé a mohlo normálne fungovať," podotkol. Opäť pripomenul, že v tomto roku samospráva prišla o 3,5 milióna eur z dane z príjmov fyzických osôb a hoci zdvihla dane z nehnuteľností, nevybrala toľko, koľko očakávala.

Pomalšie sa riešia zdedené problémy mesta
Primátor dnes zhrnul tri hlavné oblasti, ktorým sa mesto počas tohto roka venovalo. Prioritnou bola doprava. Schválili sa prvé kroky k parkovacej politike, pokročil projekt koľajovej trate do Petržalky a pripravili sa náhradné projekty, ktoré zaplatí zrušený projekt podzemného vlaku. Mesto testovalo bus pruh na Štefánikovej či vybudovalo a obnovilo 12 cyklotrás. "Oblasť dopravy sa pohla v každej jednej oblasti, parkovanie, cyklistická doprava, verejná doprava," dodal Ftáčnik s tým, že prípravná fáza pri mnohých projektoch už končí a mesto sa pustí budúci rok do realizačnej.

Druhou prioritou mesta bola podľa Ftáčnika otvorená samospráva. "Zverejňujú sa informácie, organizujeme verejné diskusie, prijali sme protikorupčné minimum, napĺňame myšlienku participácie občanov," menoval primátor.

Zlepšovanie kvality života bolo prioritou číslo tri. "Tam sme asi najviac ostali dlžní cieľom, ktoré sme si dali, pretože táto oblasť si tiež vyžaduje finančné prostriedky a Európska únia nám už tu pomôcť nevie." Do tejto oblasti Ftáčnik zaradil napríklad prenájom Kráľovej hory, otvorenie oddychového priestoru pod horárňou v Krasňanoch či rozšírenie kapacity petržalského domova seniorov. Z jeho pohľadu však lepšie funguje aj regulácia investičnej výstavby.

"Nechcem tvrdiť, že všetko, čo sme urobili, je len pozitívne. Máme aj oblasti, kde ten pokrok je menší, ako by sme chceli, lebo sme limitovaní financiami," pripustil. Pomalšie sa podľa neho riešia zdedené problémy, ako napríklad problém Parku kultúry a oddychu či predstaničný priestor. K projektu stanice chce poslancom v decembri alebo januári predložiť materiál, aby rozhodli, akou cestou ďalej ísť.
 

Vyberte región